« Car »
Cheap Used cars Sofia Bulgaria good price
« SUV »
Buy cheap SUV Sofia Bulgaria Bomiauto
« VAN »
Cheap used VAN's Sofia Bomiauto
« Truck »
Used trucks Bulgaria cheap price
« Bike »
Used motorsickle low price Sofia

Кърлежите носят опасни зарази

Кърлежите са акари-паразити, широко разпространени особено по нашите географски ширини.Кърлежите вече са напълно градски жители. Те са навсякъде-около жилищните блокове, където има невисока трева, по тротоара, дори в центъра на града. В нашата географска ширина се наблюдават два пика на кърлежова инвазия – пролет и есен.Кърлежът се храни с кръвта на гостоприемника в продължение на 3 до 10 дни преди да се върне в околната среда и да продължи със следващите етапи в развитието си.

Видовете кърлежи са с много богата гама. В Европа са разпространени три основни вида кърлежи инвазиращи кучето и котката : Ixodes, Dermacentor, Rhipicephalus. Тези паразити обитават мочурливи, гористи месности, градини, паркове, но това че не извеждате животното си в гората или парка не е гаранция, че не може да го полази кърлеж.

Хранят се с кръвта на животното и причиняват инфектиране в мястото на ухапване, в резултат на действието на токсините, които се отделят при прикрепването им към кожата. Масивното опаразитяване особенно при малките кученца и котенца може да доведе до значителни загуби на кръв. В някои случаи това може да доведе до смърт. Освен това кърлежите са преносители на причинителите на много заболявания опасни за животните, а в много случаи и за човека : Лаймска болест, Бабезиоза, Ерлихиоза и др.

След всяка разходка старателно преглеждайте кожата и козината на животното, по възможност сресвайте. Кърлежите обикновено търсят по-нежно място и се прикрепват към кожата няколко часа след като са попаднали върху козината, така че имате време да ги премахнете. Ако кърлежа вече се е прикрепил-можете да се опитате сами да го отстраните, използвайки специален пинцет или да се обърнете към вашия ветеринарен лекар.
Най-главното след като кърлежа бъде отстранен е да се наблюдава състоянието на животното. Не след всяко ухапване се развива заболяване, но за съжаление няма как да знаем кой кърлеж е носител и кой-не. Да се определи заразено ли е или не кучето веднага е невъзможно. Обикновенно след 6-12 дни се забелязват първите признаци-слабост, липса на апетит, залежаване, затруднено придвижване, тахикардия, повишена температура. Тези признаци често се съпровождат с разстройство, повръщане, тъмна урина с червеникав оттенък.

Пироплазмозата (Бабезиоза) е заболяване при кучатата, което се предизвиква от едноклетъчен паразит, който се намира в слюнчените жлези на кърлежа и се локализира в еритроцитите след ухапване. Диагнозата се поставя с кръвен тест и микроскопски анализ на периферна кръв. Бабезиите се размножават много бързо в кръвта и унищожават до 50% от еритроцитите. Заболяването може да завърши и летално при свръхостро протичане или при ненавременно лечение. Лечението е насочено към премахване на причинителя, към отстраняване на интоксикацията и подобряване общото състояние на животното.

Моноцитната ерлихиоза при кучето е също кърлежово-преносимо заболяване. Инкубационният период е от 8 до 20 дни. Кучетата, освен че боледуват клинично, могат да развият и субклинична инфекция, която да продължи с месеци и години. Често заболянето преминава в хронична форма, която протича от леко до по-тежко и може да завърши летално. При хроничното протичане най-типичните признаци са : обща слабост, депресия, загуба на апетит, отслабване, изтощение, бледи лигавици, температура, отоци по крайниците и скротума. Наблюдават се кръвоизливи по кожата и лигавиците на кучето. При намеса на вторична бактериална микрофлора и протозои, се развива интерстициална пневмония, гломерулонефрит, бъбречна недостатъчност и артрит. В отделни случаи може да се засегнат и очите. Нервни симптоми са наблюдавани и в острата и в хроничната форма и са свързани с менингоенцефалит.

Борелиозата (Лаймска болест) е остро инфекциозно заболяване, протичащо с висока температура. Причинява се от Borrelia burgdorferi, който попада в организма при ухапване от кърлежи. Има случаи на контактно заразяване на кучета чрез урината на болни животни. Инкубационният период е 1 – 2 месеца. В началото липсват клинични признаци. По-късно се проявява висока температура, куцота, отоци и болезненост в ставите, мускулите и гръбначния стълб.

Третирането на животните е най-добрата защита! Изключително подходящи са пипетите за накапване върху кожата на животното. На българския пазар съществуват вече много качествени препарати, произвеждани от световни марки и производители. Могат да се използват също средства под формата на пудра или спрей за обработване на козината.

Независимо от мерките, които предприемате с третиране на животните не забравяйте да следите за състоянието им особено през пиковите месеци. Обръщайте сериозно внимание на тези неща, за да избегнете неприятности.


Взето от Moskow Watchdog blog



 Автомобили втора употреба

Автомобил, известен още като кола е безрелсово моторно превозно средство (МПС) с повече от две колела, предназначено за превоз на пътници или товари. Целият автомобилен пазар в България е съсредоточен в автокъщи в София и Дупница. Двата града са водещи в бизнеса с търговия на автомобили нов внос от чужбина. Най-предпочитани марки коли са Hyundai, Honda, Audi, BMW, Mercedes, Opel, Seat, Peugeot, Citroen, Kia, Ford. Приток на купувачи на коли се наблюдава от Сърбия и много български автомобилни сайтове предлагат информация за своя автосалон и обяви за автомобили на сръбски език за улеснение на купувачите.


Bansko ski resort имоти продава къщаПродава изгодно парцел в Банско